Новият катамаран по проект "Силата на водата" официално носи името "Бургус"

На официална церемония, състояла се в зоната за обществен достъп на пристанището при "Магазия 1", олимпийската шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика Стефани Кирякова кръсти новата придобивка на община Бургас – катамарана "Бургус". Официални гости на събитието бяха областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметовете Весна Балтина, Диана Саватева и Красимир Стойчев, проф. Севдалина Турманова – председател на Общински съвет – Бургас, Емил Бурулянов - главен архитект на Община Бургас. 

Катамаранът, построен във варненска корабостроителница, е с дължина 20 метра, широчина близо 8 метра и с капацитет за 100 пасажери. Средната му скорост е 25 км/ч., притежава соларна система, която ще осигурява 20 процента от необходимата енергия на кораба, а за пътниците е осигурен wi-fi достъп.

Новият катамаран е финансиран по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация", реализиран с комбинирана подкрепа - безвъзмездна помощ по ОПРР 2014-2020 г.  и със заемен ресурс от Фонд за устойчиви градове. Целта на проекта е утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация с развитието на четири туристически обекта – о-в Св. Анастасия, Ченгене скеле, Акве Калиде и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Общият бюджет на проекта е близо 9,77 млн. лв., от които финансиране от ФУГ – 1.46 млн. лв., включващи съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. 

Плавателният съд ще обслужва целогодишно туристическите маршрути до остров Света Анастасия, Ченгене скеле, и други пристанища на територията на община Бургас.  Това е втори туристически кораб след закупения в рамките на предходно реализиран проект по ОПРР 2007-2013 кораб "Анастасия". 

Новият културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" също е готов да приема посетители от септември 2021 г. В рамките на проекта „Силата на водата“ е изградена многофункционална зала, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея и амфитеатър за малки концерти на открито. В непосредствено разположения етнографски комплекс, част от стратегията ВОМР- Мирг Бургас Камено, оживява историята на най-древния поминък по морето - рибарството. Амбицията е комплексът да се превърне в притегателен туристически център, аналогично на остров Света Анастасия.

Чрез инвестиции в културни, исторически, религиозни и природни забележителности и тяхното популяризиране, община Бургас се стреми да развие атрактивен интегриран туристически продукт, предлагащ уникални за България маршрути и услуги. По проекта "Силата на водата" са в ход строителните дейности за реставрацията на храма "Св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждане на демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде".