Културно-туристически комплекс Ченгене скеле спечели първа награда на конкурса "Сграда на годината България 2021"

Културно-туристически комплекс Ченгене скеле спечели първа награда в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“ на конкурса "Сграда на годината България 2021", организиран от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на МРРБ и осъществен  с подкрепата на  индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството.

Най-новата културно-туристическа дестинация на Бургас е осъществена благодарение на инвестиции по линия на три свързани и надграждащи се проекта. Целта на община Бургас е да развие и популяризира "Ченгене скеле", съхранявайки нематериалното културно наследство и превръщайки го в целогодишна туристическа дестинация. В рамките на проект по Програмата за морско дело и рибарство е изграден нов пристан, а по проект МИРГ Бургас-Камено са изградени етнографски къщи за опазване и популяризиране самобитността на рибарско селище Ченгене скеле. Най-мащабният реализиран проект - "Силата на водата", се осъществява с комбинирана подкрепа – безвъзмездна помощ от ОПРР 2014-2020 и заем от Фонд за устойчиви градове, като със средства от него е реализирана инфраструктурата на новия културно-туристически комплекс, изградена е многофункционална зала за изложби и събития, парково пространство и детска площадка, закупен е новия катамаран Бургус за осъществяване на туристически пътувания.

Центърът за съвременно изкуство и библиотека на община Бургас взе специалния приз за категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“.  В началото на месец декември 2021 г. проектът, реализиран отново с комбинирана подкрепа – БФП и финансиране от ФУГ, бе обявен за победител в категорията за „Най-иновативен обект по ОПРР“ в рамките на Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 за 2021 г. Центърът за съвременно изкуство и библиотека е избран и сред примерите за успешни проекти, реализирани с финансови инструменти от  Fi-compass - звеното за финансови инструменти на ЕИБ.

В категория „Офис и корпоративни сгради“ бе номиниран проекта за Търговско-обслужващ център на Мегатрон ЕАД в София, осъществен с финансиране от Фонд за устойчиви градове. Над 90 постъпили кандидатури бяха разгледани от автopитeтнo жypи oт  изявeни пpoфecиoнaлиcти. Учpeдeният пpeди 20 гoдини Haциoнaлeн кoнкypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeкти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeктypaтa в Бългapия.

Images: Градът Медия Груп