Екипът на Фонд за устойчиви градове посети обектите, финансирани в Бургас и региона

На 27-28 април 2022 г. екипът на Фонд за устойчиви градове избра град Бургас за съвместно работно посещение, извършване на мониторингови проверки на място на проектите в процес на изпълнение и участие в събитие „Среща на бизнеса в Бургас и региона“. В рамките на посещението екипът на фонда от трите партньорски организации се срещна с представители на общината и на бизнеса, с  екипите, ангажирани с изпълнението на проектите и с потенциални проектни инициатори. По време на срещите бяха обсъдени предизвикателствата и трудности, срещнати в хода на изпълнение на проектите, както и бъдещите проектни идеи и планове за развитие.

В Индустриална зона Българово бе отчетен напредъкът при изграждане на Център за архивиране и дигитализация на „С-ТРЪСТ ГРУП“ - компания, създадена през 2013 г., която предоставя цялостни решения за български и международни контрагенти, свързани с разработка на технологични проекти, трансформация и въвеждане на цифрови решения. Центърът, простиращ се на площ от над 3 хил.кв.м., е пред завършване на строителните дейности и с предстоящо откриване през 2022 г.

В рамките на посещението бе проследен маршрутът на обектите по проект „Силата на водата“ – Акве Калиде, културно туристически комплекс „Ченгене скеле“ и църква „Св. Св. Кирил и Методий“. Проектът предстои да бъде завършен до края на 2022 г. като ще представи интегриран туристически продукт, обединяващ уникални културни, исторически, природни забележителности. От откриването през септември 2021 г. културно туристически комплекс „Ченгене скеле“ е предпочитана дестинация на бургазлии и гости на града с възможности за отдих, отмора и опознаване на традициите и занаятите на рибарите от рибарското селище.

Новият Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“, също част от проект „Силата на водата“, е пред завършване. Центърът се състои от две функционални части - музейна експозиция, която ще съдържа артефакти, открити при разкопки на древното светилище, експонати от фонда на Регионалния исторически музей и гостуващи колекции, а демонстрационната част на комплекса отпраща посетителите в характерна за епохата на Римската империя баня с басейн с топла минерална вода.

В центъра на града продължават строителните дейности по фасадата на църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и по реконструкцията на Етнографския музей. Като част от проекта, финансиран с БФП и  средства от Фонд за устойчиви градове,  т. нар. "Улица на занаятите" (ул. Алеко Константинов) е напълно реновирана и обещава да е притегателно място за местната арт и занаятчийска общност. Градът се подготвя за летния сезон с подновен облик и с надежда за по-добри дни.