Два нови проекта, реализирани със средства от Фонд за устойчиви градове, започнаха работа в индустриални зони на Бургас и Пловдив

На 21 юли 2022 г. в Пловдив бе открит първият завод за нитрилни ръкавици в България на ППС Мануфакчъринг АД. Облагородени и пригодени за производствената линия са над 6000 кв. м. площ в Южната промишлена зона. Изграждането е подкрепено с финансиране от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" в размер на 12 014 990 лева, от които 7 088 844 лева са осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.", включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Общата инвестиция е над 16 млн. лв.

"Днешната инвестиция със сигурност не е най-голямата, но е една от най-значимите за българската икономика, защото следва първата вълна на големи глобални промени, свързани с ковид пандемията и нарушените търговски връзки и глобални вериги за доставки", каза заместник-кметът на Пловдив по "Образование, бизнес развитие и европейски политики" Стефан Стоянов.

Зад начинанието стоят български предприемачи с опит в различни индустрии. „Доброто е заразно“ сподели Антон Петров – изпълнителен директор на ППС Мануфакчъринг АД, а добрите идеи намират съмишленици и институции, банки, които да се доверят. Реалното производство ще започне следващата седмица като фирмата ще създаде 100 нови работни места,  привлечени са малайзийски специалисти, които обучават и споделят опит за производствения процес.

На 15 юли 2022 г. в  Индустриална зона – Българово, община Бургас, бе открит „STORE IT“ - високотехнологичен комплекс за дигитализация и съхранение на аналогови данни, с проектен инициатор - „С-Тръст Груп“ ЕООД. Компанията  е създадена през 2013 г. и предоставя цялостни решения за български и международни компании, свързани с разработки на технологични проекти, „Аgile” трансформация и въвеждане на цифрови решения. 

Проектът отговаря на съвременните изисквания в областта на дигитализацията и съхранението на документи и е на обща стойност над 1,6 млн. лв.  Осигуреното финансиране от Фонд за устойчиви градове в размер на 1 208 500 лв., от които 713 015 лева са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Основните резултати са свързани с с облагородяване на територията на индустриалната зона, създаване на 15 нови работни места, внедряване на високотехнологични и зелени решения. Индустриална зона Българово е част от визията на община Бургас за насърчаване на икономическите дейности и повишаване на конкурентоспособността на местната икономика.