Обновеният покрит пазар в Стара Загора отвори врати

Днес на официална церемония бе открит обновеният покрит пазар в кв. Казански, популярен като Руския пазар. С Решение на общинския съвет на община  Стара Загора търговският обект ще носи името на Васил Шаханов. "През годините хората разговорно са наричали мястото "Руски пазар", но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред. Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното предложение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов", сподели по време на дебатите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. 

Проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ е на обща стойност над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. е финансиране от „Фонд за устойчиви градове“ в качеството на Фонд за градско развитие ЮГ. В рамките на заема 3 540 000 лв. представляват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда. По проекта е изградена и външната част на пазара – алеи, паркинг, габиони, подземна инфраструктура, както и е изпълнен ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода", включително монтиране на ново улично осветление с електронно управление.

"Такъв общински търговски център в България няма. Той наистина е внушителен, с богато озеленяване, със зелени стени по фасадите, фонтани и много добро изпълнение на проекта и смятаме да кандидатстваме точно с този обект за сграда на годината 2022. Срокът за кандидатстване е октомври месец и имаме достатъчно време да се подготвим", каза ръководителят на проекта и секретар на община Стара Загора Делян Иванов.