Първа копка на нов етажен надземен паркинг до пазара "Ситняково“, София

На 14.07.2023 г.  със символична първа копка започна изграждането на многоетажен паркинг в столичния район „Слатина“ до пазара „Ситняково“. Проектът се финансира със заем от Фонд за устойчиви градове в качеството на Фонд за градско развитие София в размер на 4,6 млн.лв. и собствен принос на проектния инициатор – общинското дружество  "Пазари Изток" ЕАД. Начало на проекта дадоха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителният директор на "Пазари Изток" ЕАД Даниела Стойнева. 

Проектът адресира един от ключовите проблеми на столицата, свързан с недостатъчна инфраструктура за паркиране на автомобили. Заедно с другия проект, финансиран от Фонд за устойчиви градове на общинското дружество „Софийски имоти“ ЕАД „Надежда“, близо 500 ще са новите паркоместа в двата района на София. Съоръжението се предвижда на 4 наземни нива с капацитет от 157 автомобила. Предвидени са 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили. На последното пето ниво ще бъде изграден спортен комплекс с 2 зали за фитнес, съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище с размер 20х40 м.

В допълнение, с реализацията на проекта се очаква облекчаване на автомобилния трафик, повишаване на посещаемостта на пазар „Ситняково“ и осигуряването на по-добра градска среда в района около пазара. Предвидено е паркингът да функционира изцяло автоматизирано, както и да има пространства, които да позволяват да бъдат наемани за различен тип събития.