Фонд за устойчиви градове отличи вдъхновяващи градски идеи от конкурса „Градолюбители“ 2023

Фонд за устойчиви градове подкрепи тазгодишното издание на конкурса "Градолюбители", съвместна инициатива на вестник "Капитал" и посолството на Великобритания. Целта на конкурса е да вдъхнови хора и организации от различни населени места в България, които имат идея в някоя от областите: зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, води. В двете му издания до момента над 55 проекта се конкурираха в надпревара за челните места, които получават финансова награда за тяхната реализация.

На специална церемония, състояла се на 18 октомври в резиденцията на британското посолство в София, Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България, и Ангелина Бонева – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството приветстваха тазгодишните участници в конкурса.

Наградният фонд за 2023 г. от 22 хил. лв., осигурени от организаторите и от "Булмаркет груп", бе разпределен между няколко достойни предложения по преценка на журито. Голямата награда спечели Колектив "Безопасни детски площадки" с тяхната идея за "Училище на открито", която има за цел да намира и облагородява места в града, на които учениците могат да провеждат занимания.

Фонд за устойчиви градове отличи четири проекта, които ще получат безплатна консултация от експертите на фонда за структуриране на проектните идеи, свързване с потенциални заинтересовани страни и обсъждане на възможностите за финансиране.

  • Платформата „100 Стола“ на Фондация “Колективът” за отключване на пасивни градски пространства с минимални архитектурни намеси, зеленина и изкуство в партньорство с граждани, бизнеси и институции. "100 Стола" вече успешно преобрази няколко места в София, подобрявайки градската среда и стимулирайки независимата култура и малкия бизнес.
  • Проект „Изгубените космонавти на Смолян- Космическа одисея“ на арх. Мария Пепеланова предвижда иновативна павилионна структура с фотоволтаични и LED панели в непосредствена близост до Планетариума в Смолян, която да се превърне в любимо място за събития, срещи, занимания за подрастващите, а защо не и за работа.
  • Проект Арт Депо за Реставрация (Бургас) на Невена Ганчева и организацията „Coworking Family Burgas" предвижда реставриране на стари мебели и изделия от интериора, които са от естествени материали и годни за преработка с цел ресурсна ефективност и опазване на околната среда.
  • Проект „Панорамна алея - Разкази при каменоломната“ на Сдружение „Наследство-Брацигово“, който предвижда разчистване и благоустрояване на занемарен крайградски път над историческия център на гр. Брацигово и превръщането му в панорамна алея – линеен парк за отдих и спорт в природна среда за нуждите на жителите и гостите на града.

Фонд за устойчиви градове ще продължи да подкрепя добрите идеи за градско развитие и в следващите издания на конкурса.

*Автор на снимките: Георги Кожухаров, Дневник