Архео-комплекс “Долината на тракийските царе” e отворен за посетители

Архео-комплекс “Долината на тракийските царе” бе официално открит на 9-ти април с атрактивна  възстановка и битки между тракийски войни. Официални гости на откриването бяха областният управител на Стара Загора Ива Радева, Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, проф. Николай Овчаров, народни представители, представители на държавни и местни институции, на местната администрация и Общински съвет, кметове на населени места в общината и на съседни общини, почетни граждани на Казанлък.

„Този атракцион е място, в което туристът трябва да остане, а не да премине, защото дава възможност за уникално пътешествие във времето на траките", сподели кметът на Казанлък Галина Стоянова. Това е и една от целите на проекта – да превърне Казанлък и региона в целогодишна туристическа дестинация, съчетаваща впечатляващото тракийско културно-исторически наследство с природни дадености. 

Комплексът е  първият по рода си атракцион, който представя тракийската култура и изкуство и представлява портал към посещение на цялата долина. Локацията му е внимателно подбрана, така че посетителите да могат да наблюдават великолепния пейзаж за Долината и нейните могили, на фона на Средна гора, като в непосредствена близост до тракийските гробници - Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. Освен туристическият комплекс, в рамките на проекта е изпълнена консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”. Макет на древния град "Севтополис", тронна зала на цар Севт III, восъчни фигури на тракийски владетели, виртуално представяне на тракийски войни, макети на значими артефакти от долината са част от атракциона.

Комплексът разполага с мултифункционална зала, тип шатра и конферентна зала с възможност за организиране на различни събития, бизнес срещи, конференции, изложби и други мероприятия и атракции, със самостоятелни къщи за настаняване, както и тематичен ресторант с вкусна храна и с винарна със собствена селекция вина от региона. Обособени са два паркинга – за автомобили и велосипеди.

По проекта е изградена велосипедна алея от гр. Крън до гр. Шипка. Така всички любители на велосипеди ще могат да направят вело-обиколка сред Долината и да посетят близките гробници, да достигнат до град Казанлък и да посетят различни туристически обекти – Музей на розата, Исторически музей, Тракийската гробница и др.

Проектът “Светът на траките” е финансиран с комбинирана подкрепа по ПО 6 на ОП “Региони в растеж 2014-2020” и е на стойност 10,7 млн. лв, от които 7 264 149,50 лв. БФП, 405 711,46 лв. собствен принос и 285 143,42 лв. от Министерство на културата за укрепване на каменен саркофаг в Оструша. Финансирането от Фонд за устойчиви градове е в размер на 2 743 728 лв., които включват съфинансиране от ЕФРР по ОПРР 2014-2020 г.  

Архео комплекса  край гр. Шипка се стопанисва от общинското предприятие Казанлък Арт, което се грижи за културата и туризма в общината. Цената за посещение е 8 лв. за стандартен билет и 4 лв. за студенти. Предстои да бъде направен календар със събития, които да привличат гостите от страната и чужбина, в него да се включат фестивали, театрални представления.