Първата градска градина в България бе успешно реновирана със средства от Фонд за устойчиви градове

С богата тридневна програма бе официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена през 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването се състоя на 19 април с участието на Държавна опера –Пловдив. Пълната реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния ѝ вид е по инициатива на кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Концерти на открито, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които съпътстваха откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. В Градската градина е експонирана и изложба, която показва първия план за града отпреди повече от 140 години, където градината съществува под наименованието Градска.

Известната сред пловдивчани като „Дондукова градина“ е създадена след Освобождението от прочутия швейцарски ландшафтен архитект Люсиен Шевалас, наричан „министърът на цветята”, известен с Пловдивските „Княжеската градина“, „Цар-Симеоновата градина“, „Пепиниерата“, както и първата градина в Хисаря. През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. Сега е в ход обществено обсъждане тя да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

С реализацията на настоящия проект е възвърнат стария блясък на градската градина с водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки. Цялостно подменена е подземната инфраструктура, изградени са две нови детски площадки за безопасна игра на най-малките, увеличени са зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите. В пространството има видеонаблюдение и интернет. Създадена е и връзка към непосредствено намиращия се Природонаучен музей, която да се използва за различни лекционни и образователни  събития за деца и възрастни.

Общата стойност на обекта, финансиран с финансов инструмент от „Фонд за устойчиви градове”– Фонд за градско развитие ЮГ, е 5 726 000 лв., от които 3 378 340 лв. включващи съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Обектът е част от голям рамков заем за «ПОДОБРЯВАНЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА  ГРАДСКАТА СРЕДА В ПЛОВДИВ» , с който се финансира пробива Модър-Царевец, както и реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" в участъка от съоръжение "Коматевски пътен възел" до ул. "Царевец" и на ул. "Царевец" в участъка от бул. "Хаджи Димитър" до бул. "Свобода“.