С представяне на книга, камерен концерт и изложба бе официално открит Aнтичният град Хераклея Синтика край Петрич

На 16 май 2024 г. се състоя официално откриване на Античен град Хераклея Синтика край Петрич. Символично лентата на реставрирания археологически обект прерязаха кметът на Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет в Петрич инж. Светла Данаилова и управителят на фирмата изпълнител. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Благоевград, председателят на Общинския съвет в Петрич, кметът и председателят на Общинския съвет в Сандански, жители и гости на града.

Изложба с произведения на ученици, участници в пленера „Рисуваме Хераклея Синтика“, премиера на историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска и камерен концерт „Антични музикални образи на Хераклея“, който откриха с изпълнения възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“, бяха част от събитията съпътстващи откриването.

Кметът на община Петрич подчерта стратегическото значение на Хераклея Синтика за развитието на Петрич и региона, като изрази специални благодарности на проф. д-р Людмил Вагалински и неговият екип. Именно под негово ръководство започват системните разкопки на обекта през 2017 г.  Разкриването на древния град Хераклея Синтика, дом на тракийското племе синти, резиденция на Филип II Македонски и впоследствие римски полис, е една от големите мистерии в българската археология. Едва през  2002 г. доц. д-р Георги Митрев, настоящ ръководител на Катедра „История и археология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, превежда новооткрит латински надпис, с който се доказва, че Хераклея Синтика е локализирана именно до село Рупите край Петрич.

Хераклея Синтика е включена и в епизода, посветен на България от третия сезон на "Съкровища с Бетани Хюз", където проф. Хюз открива следи от базилика и древно светилище на богинята Немезида и разказва впечатляващата история на древния град.

Проект: „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „АНТИЧЕН ГРАД ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА” и прилежащи некрополи ” се реализира с комбинирана подкрепа по ПО6 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. По първия етап на проекта в археологическия обект са изградени достъпна туристическа инфраструктура, паркинг, нов посетителски център. Общата стойност на проекта е 10.2 млн. лв. с ДДС, от които БФП - 5 640 819,00 лв., и финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове - 4 578 414,00 лв., включващ съфинансиране от ЕФРР по ОПРР 2014-2020.