Комплекс "Възраждане" отваря врати за посетители

От средата на месец юни официално функционира закритият плувен басейн, част от новоизградения комплекс „Възраждане“ в София. Басейнът с дължина от 25 метра е първата атракция, открита за посетители, като предстои поетапно отваряне и на останалата част от комплекса, която включва сауна парк, релакс зона, солна стая, бистро, както и 5 външни басейна, 8 пързалки, външен бар и зона за шезлонги с чадъри и тенти. Всички зони ще функционират при спазване на съответните противоепидемични мерки.

Комплекс „Възраждане“ се намира в парк „Възраждане“ на площ от над 6 600 кв. м, като граничи с новоизградена паркова зона от близо 18 хил. кв. м. Инвестицията за разширението на парка и изграждането на аквапарк е в размер на 9,65 млн. лв., като 5.3 млн. лв. са финансиране от Фонд за устойчиви градове, a 4.35 млн. лв. са собствен принос. Проектен инициатор е общинското дружество „Софийски имоти“ ЕАД, което има и друг успешно реализиран проект за изграждане на първия етап на парк „Възраждане“ по инициативата JESSICA. Официално строителството на комплекса приключи в края на ноември 2019 г., като обявеното извънредно положение отложи отварянето на плувния басейн, планирано за март 2020 г. Към момента завършват съгласувателните процедури с МОСВ за използване на сондажа „Баталова воденица“ за нуждите на комплекса и за свободно водоналиване.

Разширението на парк „Възраждане“ и изграждането на термо-минерален развлекателен комплекс е ярък пример за интегриран подход, използващ финансирането от Фонд за устойчиви градове с подкрепа от страна на Фонд на фондовете със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Регенерацията на терените в Зона Б5 в столицата чрез финансов инструмент за градско развитие бе сред отличените проекти в рамките на fi-compass Showcase Award 2019, част от най-мащабния форум за финансови инструменти в Европа Fi-campus 2019.