Стартира ремонтът на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ в град Стара Загора

На 20-ти март 2021 г. официално стартира ремонтът на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ в  град Стара Загора. На церемонията за първа копка на проект „Обновяване и реконструкция на летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, град Стара Загора“ присъстваха Заместник кметът на Община Стара Загора Милена Желева, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, общински съветници от ОбС Стара Загора и жители на града. Отслужен бе и водосвет от страна на Старозагорският митрополит Киприян.

„Това е един дългоочакван ремонт за старозагорци. На това място някога тук е имало каменна кариера, но през 1957 година е направен проект за изграждане на Летен театър в Стара Загора. Две години по-късно, през 1959 година е изнесен първият концерт на това любимо за всички място“, заяви зам.-кметът Милена Желева при откриването на събитието. Тя допълни, че на това място български и световни звезди са изнасяли концерти. Заместник кметът пожела след реконструкцията на сцената на Летния театър да бъдат представяни запомнящи се концерти, културни и театрални мероприятия.

Проектът предвижда ремонт и обновяване, както и подобряване на базовото оборудване в летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, град Стара Загора. Ще бъде реновирано околното парково пространство, предвидена е подмяна на седалките и настилките, както и мерки, които да осигурят достъпност за хора в неравностойно положение. Дейностите включват промяна на съществуващото функционално състояние на сградата, като ще бъдат изградени подземни  гримьорни от източната страна, както и две вкопани подземни тоалетни за посетители в близост до северния и южния вход на Летния театър, достъпни и за лица в неравностойно положение. Ще бъде изградена модерна системата за видеонаблюдение.

Общата стойност на проекта е 3 072 754 лева с ДДС, като одобреното финансиране от „Фонд за устойчиви градове“ е 2 935 882 лв., от които 1 732 170 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Инфографика за проекта може да откриете тук.