Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас отваря врати за посетители

Най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България, която до момента беше разпокъсана в различни сгради, заема четири етажа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, разположен на мястото на бившата Немска болница в Бургас. Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии.

Обособени са зони за деца, тинейджъри и възрастни с баланс върху възможностите за образование, игра и отмора. Предвидени са помещения за експозиционни площи, рецепция, детски отдел и интерактивна зала, зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Z Space стена с образователни модули, пясъчна кутия по физическа география, образователно-игрови център са само част от нововъведенията, с които ще изненада своите най-малки читатели и посетители. Z space стената ще бъде ползвана и от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. В допълнение, читателите на новата Регионална библиотека „Пейо Яворов“ ще могат да резервират и презаписват книги от дома си.

Центърът за съвременно изкуство ще представи две изложби „Архиви” и „Колекция” на бургаски автори. Центърът има амбицията да бъде едно различно арт пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, развитие на творчески индустрии. Програмата за събития може да откриете тук.

Сградата впечатлява със стъклен корпус от северната част на комплекса, на чиято фасада са изрисувани стотици думи, свързани с образованието, културата, книгите и човешкия ум, предложени от жителите на Бургас. В двора на центъра е изградена и съвременна детска площадка за деца от 3 до 12 години с места за отдих и отмора.

Общата стойност на проекта е близо 10 млн. лв., от които заем от Фонд за устойчиви градове в размер на 5 971 095 лв., от които 3 522 946 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставени чрез Фонд на фондовете.